Pravda o sacharidech. Jak mohou pomoci při hubnutí?
Pravda o sacharidech „Sacharidy“ byly v posledních letech žhavým tématem ve světě hubnutí. Vzhledem k tomu, že mnoho dietních plánů je zcela zavrhuje a jiné tvrdí, že je můžeme jíst pouze v určitých obdobích, mnozí z nás se cítí zmateni a dokonce se cítí vinni z konzumace této základní skupiny potravin.
Zdravé stravování je o rovnováze a nikdy o deprivaci nebo módních trendech – nezanedbáváme žádné skupiny potravin a věříme, že zdravá strava by se měla skládat ze zdravých tuků, libových bílkovin a komplexních sacharidů.
V tomto článku prozkoumáme, co přesně jsou sacharidy a proč věříme, že jsou klíčem ke šťastným, zdravým a dlouhodobým výsledkům hubnutí a nedílnou součástí stravy pro budování svalové hmoty.

Co jsou sacharidy a komplexní sacharidy?
Když lidé mluví o „sacharidech“, obvykle mají na mysli potraviny, jako je rýže, těstoviny, chléb, sladkosti a škrobová zelenina, jako jsou brambory. Nicméně technicky vzato jsou sacharidy cukry, škroby a vláknina nacházející se v ovoci, obilovinách, zelenině a mléčných výrobcích.
Rozkládají se na glykogen (cukr), než jsou absorbovány do krevního oběhu. Glykogen je využíván vaším tělem jako zdroj energie, který pohání všechny vaše aktivity, od běhání až po šálek čaje!
Možná jste slyšeli o pojmech „jednoduché sacharidy“ a „komplexní sacharidy“. Mezi jednoduché sacharidy patří potraviny jako pečivo, bílý chléb, bílé těstoviny a další bílé moučné potraviny, jsou obvykle vysoce zpracované, s vysokým obsahem cukru a kalorií s minimální nutriční hodnotou.
Právě tyto druhy potravin daly „sacharidům“ jejich špatné jméno! Na druhou stranu komplexní sacharidy, jako je celozrnný chléb a těstoviny, škrobová zelenina a oves, jsou bohaté na živiny.
Potraviny obsahující komplexní sacharidy tělo tráví mnohem pomaleji – to může pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi, pomoci vám cítit se déle sytí a potenciálně snížit chuť na sladká jídla a svačiny, což může přispět k tomu, že shodíme pár kilo!

Proč potřebujeme sacharidy v naší stravě a jak mohou pomoci při hubnutí?
Sacharidy jsou pro naše zdraví důležité z různých důvodů.
Podle odborníků by měly být sacharidy hlavním zdrojem energie pro tělo ve zdravé vyvážené stravě. V nepřítomnosti sacharidů bude vaše tělo využívat bílkoviny (a tuk) do glykogenu pro energii, ale to není ideální, protože tělo potřebuje bílkoviny k obnově svalů.
Vláknina je druh sacharidu, který je nesmírně důležitý pro naše trávicí zdraví a pro pravidelné vyprazdňování. Vláknina může pomoci zlepšit hladinu cholesterolu a cukru v krvi a může pomoci při prevenci některých nemocí, jako je cukrovka, srdeční onemocnění a rakovina střev, a také vám pomůže cítit se sytí – což znamená, že později budete mít méně chutí (a sušenek)!
Pokud se vyvarujete sacharidů nebo budete jíst stravu s velmi nízkým obsahem sacharidů, můžete se dostat do nedostatku základních živin, jako jsou vitamíny B, zinek a železo, které jsou všechny nezbytné pro udržení dobrého zdraví, dobré pokožky a pocitu energie a zdraví v našem těle.
V případu, že chcete omezit sacharidy využujte specielně navrženou dietu sestavenou odborníky obsahující všechny potřebné vitamíny.
Omezit saharidy 5 vyvážených jídel denně v krabičkách a dopravou zdarma to je Low carb menu od JsmeFFmenu.cz
Je zajímavé, že výzkum ukázal, jak důležité mohou být bakterie v našich střevech pro naše zdraví, a bylo navrženo, že strava bohatá na vlákninu může pomoci zlepšit hladinu dobrých bakterií!
Studie také ukázaly, že sacharidy nás mohou udělat šťastnými! Sacharidy jsou extrémně důležité při syntéze serotoninu, chemické látky vytvářené v těle, která přispívá k pohodě a štěstí.
Serotonin je také přírodní látka potlačující chuť k jídlu! Dobře vyvážená strava obsahující sacharidy také zlepšuje spánkový režim, opět díky serotoninu, a dokonce zlepšuje výkon mozku a koncentraci!
Často, když se lidé snaží vynechat sacharidy, aby zhubnuli, vyřazují další vysoce kalorické přísady, které jsou s nimi smíchány, jako je máslo, sýr, smetana a olej, a proto to nemusí nutně způsobit ztrátu sacharidů samotné. ztráta.
Vezmeme-li například porci bramborové kaše, obvykle byste přidali kousek másla a půl malého šálku smetany, což může skutečně nasbírat množství kalorií. Jíst příliš mnoho kalorií – ať už jsou to sacharidy, bílkoviny nebo tuky – přispěje k nárůstu hmotnosti.
Nicméně je zajímavé, že sacharidy obsahují méně kalorií na gram než tuk a škrobová jídla mohou být dobrým zdrojem vlákniny, jak jsme již zmínili, což znamená, že mohou být užitečným nástrojem pro hubnutí.

Jak jíst správný druh sacharidů pro hubnutí
Jednoduchá výměna za výživné, zdravé sacharidy může být snadná, například místo klasických bílých těstovin, zvolte špaldové nebo hnědé rýžové těstoviny. Quinoa nebo hnědá rýže chutnají lahodně s kari nebo dušeným masem, a pokud se cítíte trochu kreativněji, oves nebo polenta mohou být skvělou výměnou za tradiční rybu nebo kuře se strouhankou
Udržitelné hubnutí
Když se pustíte do jakéhokoli nového dietního plánu nebo krabičkové diety, je pravděpodobné, že shodíte pár kilo. Těžké je udržet si tuto váhu dlouhodobě – problém s „módními dietami“ je ten, že když program ukončíte, je snadné vrátit se k potenciálně špatným návykům.
Pokud je dieta velmi restriktivní, je mnohem snazší selhat a pak sáhnout po něčem kalorickém. Pokud zvolíte vyváženou stravu, je pravděpodobnější, že se budete moci držet plánu a z dlouhodobého hlediska změníte některé své návyky na zdravé, což znamená, že je méně pravděpodobné, že znovu přiberete na váze.
Některé z nejzdravějších kultur na světě, jako jsou japonské, severské a středomořské země, začleňují do své stravy spoustu komplexních sacharidů. Tyto kultury obvykle jedí hodně celozrnných výrobků, fazolí, čerstvého ovoce a zeleniny, vajec, olejů a mořských plodů, zatímco maso, sladké potraviny a rafinované uhlohydráty jsou na zadním sedadle.