Kolik sacharidů jíst pro hubnutí. Denní příjem sacharidů ideální pro dietu.
Kolik sacharidů jíst pro hubnutí? Nízkosacharidová dieta je předmětem mnoha kontroverzí. Jedním z důvodů, proč je snižování sacharidů tak populární, je to, že jde o rychlý způsob, jak shodit kila.
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro tělo a také palivem pro životně důležité orgány, jako jsou ledviny, centrální nervový systém a mozek. Zdravé sacharidy, jako jsou tzv. komplexní sacharidy, jsou nezbytné pro optimální fungování těla.
Obsah článku
Sacharidy se rozkládají na jednoduchou formu energie zvanou glukóza. Tělo používá inzulín k přenosu glukózy do buněk. Když se konzumuje příliš mnoho sacharidů, hladina cukru v krvi stoupá, inzulín stoupá a výsledkem je často přibývání na váze.
V tomto článku se podíváme na to, kolik sacharidů člověk potřebuje sníst, aby zhubl, a zda je nízkosacharidová dieta zdravá či nikoli? Zkoumáme také nejlepší a nejhorší zdroje sacharidů k jídlu.
Co je to nízkosacharidová dieta?

Nízkosacharidové diety omezují počet přijatých kalorií tím, že omezují zdroje uhlohydrátů. To zahrnuje dobré i špatné sacharidy. Nízkosacharidové diety bývají kompenzovány vyšším obsahem bílkovin a tuků.
Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro tělo. Pokud je tento přísun snížen, tělo spaluje své zásoby bílkovin a tuku jako palivo.
Bylo zjištěno, že nízkosacharidové diety, vedou k rychlému hubnutí. Tyto diety jsou však extrémní a mohou mít některé nežádoucí vedlejší účinky.
Pro většinu lidí může být zdravější zvolit umírněnější přístup při snižování příjmu sacharidů, které pomohou zhubnout. Jako je například krabičkový program Low Carb od fitness Food menu
Jen čistá a přirozená strava dokáže uzdravit váš organismus.
Kolik sacharidů a kalorií by lidé měli jíst, aby zhubli?
Ačkoli mnoho studií naznačuje, že nízkosacharidové diety podporují rychlé hubnutí, často je toto snížení hmotnosti krátkodobé.
Nedávný výzkum podporuje myšlenku, že vysoce kvalitní výživa nezahrnuje pouze kontrolu kalorií, které pocházejí ze sacharidů. Namísto toho by dietáři měli věnovat pozornost tomu, kolik kalorií je přijato ze všech zdrojů potravy, včetně sacharidů, bílkovin a tuků, a najít zdravou rovnováhu.
V nedávné studii bylo pozorováno, že dietáři porovnávali různé úbytky hmotnosti, které jsou výsledkem nízkotučné diety (LFD) a nízkosacharidové diety (LCD). Výzkumníci zjistili, že po 6 měsících dodržování diety na snížení kalorií byly změny hmotnosti podobné u skupin LFD i LCD.
Celkové denní kalorie dospělého by měli pocházet z následujícího:
- 45–65 procent sacharidů
- 10–30 procent bílkovin
- 20–35 procent tuku
Někteří odborníci na výživu doporučují jako dobrý cíl zdravého hubnutí poměr 40 procent sacharidů, 30 procent bílkovin a 30 procent tuku.
Dieta s 1 500 kaloriemi se 40 procenty sacharidů znamená 600 kalorií denně ze sacharidů. Při použití poměru 4 kalorie na gram (g) sacharidů by člověk na této dietě musel sníst 150 g sacharidů denně.
Tato dieta s 1 500 kaloriemi by také zahrnovala 450 kalorií nebo 112 g bílkovin a 450 kalorií nebo 50 g tuku denně.

Sacharidy | 600 kalorií | 150 g |
Proteiny | 450 kalorií | 112 g |
Tuky | 450 kalorií | 50 g |
Lidé by si také měli uvědomit, že každý má trochu jiné potřeby, pokud jde o živiny, jako jsou sacharidy.
Specifické potřeby lidí se budou lišit v závislosti na jejich výšce, váze a úrovni aktivity. Dieta, která funguje pro jednu osobu, nemusí nutně fungovat pro druhou.
Proto je důležité, aby lidé prodiskutovali jakoukoli dietu na hubnutí nebo omezení kalorií s lékařem, než začnou.
Dobré sacharidy vs. špatné sacharidy
Sacharidy jsou důležité pro zdraví, stejně jako udržení správné hmotnosti. Je důležité si uvědomit, že ne všechny sacharidy jsou stejné.
Sacharidy jsou běžně označovány jako „dobré sacharidy“ nebo „špatné sacharidy“. Když se snažíte dodržovat zdravou stravu, a zvláště když se snažíte zhubnout, příjem sacharidů by se měl zaměřit na dobré sacharidy před špatnými sacharidy.
Dobré sacharidy

Dobré sacharidy jsou komplexní sacharidy, což znamená, že mají vysoký obsah vlákniny a živin a jejich rozklad trvá déle. Vzhledem k tomu, že jejich rozklad trvá déle, nezpůsobují prudký nárůst nebo příliš vysoký nárůst hladiny cukru v krvi.
Příklady dobrých sacharidů zahrnují:
- celé ovoce se slupkou
- celá zrna
- zelenina s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou sladké brambory
- fazole a luštěniny s vysokým obsahem vlákniny
Špatné sacharidy
Špatné sacharidy jsou jednoduché sacharidy, které se snadno rozkládají a rychle způsobují prudké zvýšení hladiny cukru v krvi.
Mezi příklady špatných sacharidů patří:
- bílý cukr, chléb, těstoviny a mouka
- slazené nápoje a džusy
- dorty, cukroví a sušenky
- jiné zpracované potraviny
Závěr
Jíst sacharidy v jejich přirozené formě s vysokým obsahem vlákniny je zdravé. Zpracované potraviny s vysokým obsahem bílého cukru a rafinovaných sacharidů mohou vést k nárůstu hmotnosti.
Při počítání kalorií ze sacharidů lze dosáhnout ideální kontroly hmotnosti dodržováním zdravého poměru komplexních sacharidů, bílkovin a zdravých tuků.
Každý, kdo uvažuje o snížení spotřeby sacharidů a konzumaci více bílkovin a tuků, by měl sledovat příjem nasycených tuků. Příliš mnoho může zvýšit hladinu cholesterolu a také riziko srdečních onemocnění .