Co je to bezlepková dieta? Definice, potraviny, výhody a rizika. Bezlepková dieta co nejíst.
Co je to bezlepková dieta bezlepková dieta vylučuje potraviny, které obsahují lepek, skupinu bílkovin přítomných v potravinách, jako je pšenice, žito a ječmen.
Lidé, kteří mají celiakii nebo neceliakální glutenovou citlivost (NCGS), musí dodržovat bezlepkovou dietu. Pro člověka s celiakií je bezlepková dieta jedinou současnou léčbou .
Tento článek se podrobněji zabývá bezlepkovou dietou, včetně toho, jaké potraviny zařadit a kterým se vyhnout, a možné výhody a rizika.
Co znamená bezlepkový?

Bezlepková potravina je potravina, která neobsahuje žádný lepek , skupinu bílkovin přítomných v pšenici a jiných obilovinách. Lepek pomáhá vázat pečivo a poskytuje chlebu určitou pružnost.
Bezlepková dieta, jak název napovídá, zahrnuje úplné vyhýbání se lepku v potravinách a nápojích.
Hlavními třemi zdroji lepku ve stravě produkty, které obsahují:
- pšenice
- žito
- ječmen
Novější zrno zvané tritikale, které je křížencem žita a pšenice, také obsahuje lepek, stejně jako některé další potraviny.
Každý, kdo drží dietu, může zařadit jakékoli potraviny, které přirozeně neobsahují žádný lepek, jako je zelenina, ovoce, obiloviny jako rýže nebo quinoa , mořské plody a maso.
Ačkoli ji může dodržovat každý, lidé žijící s celiakií nebo citlivostí na lepek by měli dodržovat bezlepkovou dietu pro optimální zdraví.
Dodržování bezlepkové diety může pomoci zmírnit příznaky celiakie a umožňují tělu uzdravit se z poškození.
Kdo by měl jíst bezlepkovou dietu?
Bezlepkovou dietu může držet každý, i když většina lidí ji nebude potřebovat, aby mohla žít zdravým životním stylem.
Kdokoli s některých ze tři potíží by měl zvážit dodržování bezlepkové diety:
- celiakie, autoimunitní onemocnění, které způsobuje, že imunitní systém napadá tenké střevo
- nesnášenlivost lepku , což je stav, kdy tělo nedokáže lepek metabolizovat
- dermatitis herpetiformis , typ celiakie, při které imunitní systém napadá kůži tenkého střeva
Potraviny, kterým je třeba se vyhnout při bezlepkové dietě
Hlavním zájmem při dodržování bezlepkové diety je vyhýbat se jakýmkoli potravinám, které obsahují určitá zrna. Lepek pochází z několika zdrojů, včetně :
- pšenice
- žito
- ječmen
- tritikale
Tyto základní složky obsahuje několik potravin. Mezi běžné příklady patří:
- pečivo, jako je chléb, muffiny, koláčky, koláče a sušenky
- těstoviny
- cereálie
- pivo, včetně žitného piva
- pivovarské kvasnice
- polévky
- slad
- potravinářské barvivo
Jiné produkty, jako je oves, mohou také obsahovat stopová množství lepku, pokud je společnost zpracovává a produkty obsahující pšenici ve stejném zařízení.
Potraviny, které je třeba zařadit do bezlepkové diety
Ačkoli bezlepková dieta omezuje několik zdrojů sacharidů , jako je pečivo, těstoviny a cereálie, člověk žijící s celiakií nebo s citlivostí na lepek může bezpečně jíst několik skupin potravin.
Člověk žijící s celiakií nebo s citlivostí na lepek by se měl zaměřit na potraviny, které přirozeně neobsahují žádný lepek. Některé návrhy zahrnují:
- čerstvou zeleninu a ovoce
- mléčné výrobky
- maso
- plody moře
- fazole a luštěniny
- ořechy
- drůbež
Několik společností nyní nabízí bezlepkové verze oblíbeného pečiva, od těstovin a cereálií po pečivo a sladkosti. Osoba by měla na výrobku hledat štítek, který uvádí, že je bezlepkový.
Má bezlepková dieta nějaká rizika?
Bezlepková dieta s sebou nese několik rizik. Podle studie z roku 2019 existují tři oblasti zájmu, včetně:
- Nutriční nedostatky: Vyloučení lepku může způsobit, že člověk dostane nedostatečné živiny spojené s celými zrny, jako je vláknina, železo a další živiny. Dobře naplánované bezlepkové diety však pravděpodobně nepovedou k nedostatku živin, takže je vhodné je dodržovat po celý život.
- Náklady: V průměru mohou bezlepkové výrobky stát až o desítky % více než běžné výrobky.
- Sociální a psychologický dopad: Bezlepkové stravování může ztížit společenské stravování a způsobit rozvoj obsedantního chování a myšlenek.
Má bezlepková dieta výhody pro lidi, kteří netrpí intolerancí nebo alergií?
Ačkoli lidé, kteří nežijí s onemocněním souvisejícím s lepkem, mohou mít zájem o bezlepkovou dietu, důkazy naznačují, že lidé bez celiakie nebo citlivosti na lepek by pravděpodobně dietu držet neměli.
Mezi lidi, kteří se mohou chtít vyhnout bezlepkové dietě, patří:
- Lidé, kteří se snaží o autodiagnostiku: Existuje rozdíl v závažnosti mezi celiakií a citlivostí na lepek. U citlivých osob nemusí mít kontakt se stopovým množstvím žádný účinek. Lidé žijící s celiakií si však mohou poškodit střeva i stopovým množstvím lepku.
- Lidé, kteří chtějí zhubnout: Bezlepková dieta může být omezující, takže není dobrou volbou pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Místo toho by měl člověk dodržovat vyváženou, výživnou stravu, která odpovídá jeho zdravotním a kalorickým potřebám.
- Lidé, kteří chtějí dodržovat nízkosacharidovou dietu: Bezlepková dieta není to samé jako nízkosacharidová dieta. Bezlepková dieta vyřazuje pouze sacharidy obsahující lepek, jako je pšenice, žito a ječmen. Jiné zdroje sacharidů, jako jsou brambory, rýže, škrobová zelenina a quinoa, jsou vhodné k jídlu.
Lidé, kteří uvažují o bezlepkové dietě kvůli něčemu jinému, než je citlivost na lepek nebo celiakie, by se měli zeptat lékaře, zda je to dobrá volba, která jim pomůže splnit jejich cíle.
Souhrn
Lidé s citlivostí na lepek zjistí, že se jejich příznaky zlepší, když nejí lepek. Lidé žijící s celiakií musí dodržovat dietu, aby si nepoškodili zdraví.
Přestože odborníci těmto jedincům radí, aby drželi bezlepkovou dietu, chybí důkazy, které by naznačovaly, že bezlepková dieta je prospěšná i pro ostatní lidi. Pro ty, kteří nežijí s celiakií nebo citlivostí na lepek, převažují rizika nedostatku živin nad jakýmkoli neprokázaným přínosem stravy.